Belle

Jag väntade i en evighet på dig. Det är väl så det känns när man längtar ihjäl sig efter någon som man aldrig träffat utan bara drömt om. I ett helt liv har jag älskat dig, även om det skulle ta 36 år av mitt liv innan vårt första möte. Jag har skrivit mycket om dig redan i mina tonåriga dagböcker. Fantiserat och drömt. Jag som aldrig skulle ha några barn. Det var ju så jag sa. I hemlighet kallade jag dig Fanny och jag önskade dig mer skinn på näsan än vad mitt 16åriga jag hade. Jag önskade dig mindre sårbar än vad jag var. Redan då ville jag skydda dig från allt som gör ont i livet, även om jag precis då enbart och exakt refererade till krossade hjärtan och dryga killar. Ju mer jag lär känna dig undrar jag dock om det inte är du som kommer att krossa ett och annat hjärta vad det lider. Inte för att du inte har ett varmt hjärta utan just därför.
 
Det tog några veckor innan jag verkligen började komma underfund med dig. Det var precis som att fastän du äntligen var här var jag så rädd att förlora dig igen. Att plusset på stickan skulle suddas ut trots att du inte längre bara var ett plus på en sticka utan en levande, underbar bebis. Det är skört som porslin att älska sitt barn och dig var jag lite extrarädd för att tappa till en början. Snart utbyttes rädslan till trygghet och du med din tidiga och älskvärda personlighet fick mig att ännu en gång tro på evig förälskelse och kärlek. Livet med dig är så väldigt enkelt. På allra bästa sätt. Jag har sagt det ganska många gånger det senaste året. Men det är verkligen så. Du är nyfiken på precis allt. Du är modig, kreativ och äventyrlig. Du är tuff som få och reser dig alltid igen när du faller, vilket händer ofta. För ofta. I början drev din totala orädsla mig till både oro och tårar. Idag har jag slutat räkna blåmärkena på dina ben och bulorna på ditt huvud. Dom är en del av dig och din personlighet, precis som din söta femfjuniga tofs på huvudet som du alltid snurrar mellan dina fingar när du är trött och ska sova, dina klara isblå ögon och dina plutpussvänliga läppar som helst varken tar emot eller delar ut några pussar till min stora frustration. Du är ingen kelig bebis. Du slår helst bort varenda puss och kram som försöker fånga dig (jag skrev ju att hon kommer att bli en hjärtekrossare!) men ibland får du faktiskt ursäkta när jag stjäl en kyss eller två ändå trots fulla protester. I just can't help myself.
 
Jag har inte många livsviktiga uppgifter i mitt liv. Faktiskt bara två. Att älska dig är en av dom och det gör jag med allra största glädje, tacksamhet, respekt och ödmjukhet varje dag. Varje sekund. Såklart kan jag inte låta bli att vara lite nyfiken på framtiden. På hur du kommer att vara. 1996 önskade mitt 16åriga jag att du -om utvecklingen inte kommit längre- skulle fortsätta i mina fotspår och i alla lägen strida och kämpa mot orättvisor och för de som är utsatta och nedtryckta. Det önskar jag fortfarande, i allra högsta grad. I många avseenden är du redan en förebild för mig. Jag vill ta efter ditt mod, din orädsla och ingenting-är-omöjligt-attityd nu när jag försöker pussla ihop bilden av mig själv och min stundande framtid (fake it til you make it, right?). Och genom att outtröttligt aldrig sluta kämpa för dina rättigheter hoppas jag få vara en förebild för dig när du växer upp. Något som du kanske väljer att spinna vidare på. Kanske kommer du att upptäcka att du är en krigare precis som din mamma.
 
Idag är det din dag. Du kommer att få massor av presenter som storebror, med lite för stor entusiasm, gladeligen hjälper dig att öppna. Ännu större för en liten gourmand som du är nog att du kommer att få smaka både tårta och glass under de kommande 24 timmarna. Hittills är det få (finns det ens en?) nya smaksensationer som du ratat. Varför börja idag? Du kommer att bli gratulerad. Det kommer att sjungas sånger.
 
Men det finns något som är större än allt det här. Något som gäller alla dagar, året om. Var trygg och kompromissa aldrig ditt värde. För alltid och när du än vill finns jag här, att hålla din hand.
 
Belle,
Du är alltid älskad.
 
Alltid.
 
Grattis på födelsedagen,
min ljuva dotter
 
Puss
Mamma
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0